Als we Facebook moeten geloven, verandert de huidige manier van instant messaging

Waar we WhatsApp, Instagram en Messenger nu nog als losse chat-services gebruiken, is de kans groot dat we dit op de lange termijn met elkaar kunnen combineren. The New York Times maakte vorige week al bekend dat Facebook staat te popelen om een integratie van de chatfuncties van de apps, maar nu lijkt Facebook-baas Mark Zuckerberg inderdaad het ‘ja-woord’ gegeven te hebben.

Facebook is van plan om zijn drie belangrijkste chat-services samen te voegen: WhatsApp, Instagram en Messenger. Vanuit WhatsApp een berichtje sturen naar iemand die alleen Messenger gebruikt, zit er momenteel nog niet in. Hoog tijd dat daar verandering in komt, vindt Facebook. Hoewel er al roddels over een eventuele fusie rondgingen, liet Zuckerberg gisteren tijdens de bekendmaking van de kwartaalcijfers weten hier inderdaad serieus over na te denken.

Volgens Zuckerberg zorgt de samenvoeging voor een beter berichtenplatform voor gebruikers. Zo wordt het makkelijker om berichten naar elkaar te sturen en hoef je niet langer meer tussen drie apps te schakelen. Voor bedrijven betekent het dat zij op het ene platform klanten van een ander platform kunnen bereiken. Daarnaast levert het meer mogelijkheden op voor advertenties en overige diensten. Zuckerberg hecht tevens grote waarde aan veiligheid en voegt end-to-end-encryptie aan het hele pakket toe, wat betekent dat de gesprekken voor niemand anders dan de gebruikers zelf te lezen zijn.

Het project staat gepland op de langere termijn, ergens in 2020 of mogelijk later, mits het doorgaat. Zuckerberg geeft namelijk aan dat zij nog een hoop moeten uitzoeken, wil de fusie werken. Hoewel er momenteel al veel kritiek heerst—Facebook beloofde immers dat de diensten van de drie apps strikt gescheiden zouden blijven en gebruikers pleiten voor keuzevrijheid—is er enigszins al langere tijd sprake van een integratie. Wat dacht je van gedeelde functies als Instagram Stories en Facebook Verhalen.