Is dit de nieuwe manier om het algoritme te verslaan?

We kunnen er niet omheen—sinds Instagram het nieuwe algoritme heeft uitgerold, zien we onze feed niet meer op chronologische volgorde, maar op basis van ons likegedrag. Instagram zet foto’s bovenaan je tijdlijn die jij waarschijnlijk het meest interessant zult vinden. Al dit selectieve werk zorgt ervoor dat een post simpelweg minder snel gezien wordt en dus ook lager scoort.

Hoewel de overstap van het algoritme nooit in goede aarde is gevallen, is het de laatste tijd weer een opvallend punt van discussie. Zo lijken Instagram-gebruikers een nóg grotere daling in het aantal likes en reacties waar te nemen. Sommigen geven aan dat 10% van de volgers nog een post zien, bij anderen is dit percentage inmiddels gedaald naar slechts 5%. Toch liet Instagram eerder deze week in een statement weten niks geks te hebben doorgevoerd. “We hebben geen recente wijzigingen in de feed ranking aangebracht en we verstoppen je foto’s niet voor anderen. Als je blijft scrollen, zie je alles. Je feed is gepersonaliseerd en evolueert op basis van hoe je Instagram gebruikt”, legt de app uit in een reeks tweets.

Groot worden op het online platform is steeds meer een uitdaging geworden. Desondanks lijken Instagram-gebruikers een nieuwe oplossing gevonden te hebben om het algoritme te verslaan. Er is namelijk een manier om je posts weer zichtbaarder te maken. Hoe? Door je account te ‘refreshen’ en fake of niet relevante volgers uit je lijst te schrappen. Hoe minder nep-volgers je hebt, des te meer ruimte er voor het algoritme is om je foto’s bij je echte volgers te showen. Accounts zonder naam, volgers of berichten worden massaal van het lijstje geschrapt. Simpelweg omdat dit soort profielen niet binnen de doelgroep passen. Nu zit je wellicht niet erop te wachten om in één keer je lijst met 10k volgers te doorspitten. Een tip van de profs: houd wekelijks je nieuwe volgers in de gaten en check of het blijvertjes zijn of niet.